Het proces
Het kweken van paddenstoelen is een ambacht. Het is vakwerk. Om de hoogste kwaliteit en hoogste leversnelheid te garanderen, hebben we ons kweekproces de afgelopen jaren steeds verder verfijnd.
We werken standaard op een milieuvriendelijk basis en zonder bestrijdingsmiddelen. De pure smaak en optimale versheid op het bord, daar gaat het om. Hoe we dat doen?
Onze paddenstoelen groeien in speciale, donkere ruimtes, cellen genaamd. Elke cel heeft een cyclus van 5 weken van het vullen van de bedden met compost tot de laatste oogst.
Stap 1: zaaien (myceliumgroei)
In de eerste fase worden de champignoncellen gevuld met doorgroeide compost en dek-aarde. In deze cellen bootsen we met temperatuur en luchtvochtigheid de seizoenen na.
In de eerste fase is het ‘zomer’. Het is dan 25C en de luchtvochtigheid is hoog. Als de bovenlaag gaat schimmelen, volgt de ‘herfst’. De temperatuur gaat omlaag en we creëren luchtbeweging in de kweekcellen.
Na twee weken zien we de eerste knopjes verschijnen. Vanaf dat moment gaat het snel: de champignon groeit 5% per uur. En al na een klein weekje kunnen we starten met oogsten.
Stap 2: oogsten
Al onze champignons worden voorzichtig met de hand geoogst, waarna het pootje wordt afgesneden. Een champignon is zeer gevoelig. Daarom plaatsen wij direct na het plukken de champignons rechtstreeks in de verpakkingen. Op deze wijze worden de champignons slechts één keer aangeraakt en worden daarmee beschadigingen voorkomen.
Het oogsten duurt gemiddeld twee weken. Klaar? Dan maken we de kweekbakken leeg en starten we het proces opnieuw.
100% circulair
Naast paddenstoelen telen, heeft de familie Koolen een akkerbouwbedrijf waar graan geteeld wordt. Het stro dat bij dit proces overblijft wordt ingezet bij maneges in de buurt. CNC, onze partner in compostering, haalt de mest op bij de manages. Daarna maken ze er doorgroeide compost van. Paardenmest (compost) is het resultaat. En laat paardenmest nu de optimale voedingsbodem voor het kweken van champignons zijn. We brengen dus het stro naar de paarden en halen het als mest weer bij ze op.
Maar er is meer. Want zijn de champignons geoogst? Dan gaat de compost weer terug naar het akkerbouwbedrijf en wordt het ingezet als grondverbeteraar op het land en is de cirkel rond. 100% circulair. 100% natuurlijk. 100% puur.