Champignon vs paddenstoel

Of paddenstoelen en champignons hetzelfde zijn? Dat is een vaak gestelde vraag. Nee is het duidelijke antwoord. Al vraagt dit wellicht wel om een toelichting.

Een champignon is een soort paddenstoel. Een van de ruim 3.000 verschillende soorten paddenstoelen die in Europa voorkomen om precies te zijn. Van die duizenden zijn er ongeveer 50 eetbaar. Naast de witte champignon zijn dat bijvoorbeeld de kastanjechampignon, cantharel, beukenzwam en shiitakes. 

Super gezond

Alle soorten eetbare paddenstoelen zijn bijzonder gezond. Ze bevatten zeer weinig calorieën, maar een goede hoeveelheid vitamines en mineralen. Zo zijn ze uitgesproken rijk aan vitamine B2, kalium en fosfor. Ook bevatten ze een flinke hoeveelheid vezels en zijn ze eiwitrijk waarmee ze heel goed zijn voor onze spieren.

Nederland is kampioen paddenstoelen eten. We staan in de top 3 van Europa wat betreft de consumptie per persoon en als het verse champignons betreft eten we zelfs het meeste. Gemiddeld drie kilo per persoon per jaar. Bovendien zijn we de grootste exporteur en bijna de grootste producent.