Ons verhaal

Wat doe je als akkerbouw in je genen zit en je niets liever wilt dan er je werk van maken? Dan ga je op zoek. Op zoek naar mogelijkheden en naar dat wat er nog niet is. Of dat wat er misschien wel is, maar wat jij beter kan. Want jij gaat het net iets anders doen.

Dit is het verhaal van Leo Koolen. Geboren als zoon van een akkerbouwer met een grote wens om later in het bedrijf van zijn vader aan de slag te gaan en bij toeval de wereld van de champignons inrolde. En die wereld, die lag hem wel. 

Pure kwaliteit

In 1981 startte hij als champignonteler met twee medewerkers. Kwaliteit, de pure en natuurlijke smaak van de paddenstoel, daar ging het om bij die eerste oogst. En bij alle oogsten die volgden. Het kweken gebeurt, net als toen, nog altijd op een milieuvriendelijke wijze, zonder gewasbeschermingsmiddelen.

De visie

Er is echter meer wat Koolen Champignons al veertig jaar bijzonder maakt. Leo had een visie, naast een simpelweg zeer goed product. Hij wilde korte lijnen in korte ketens. Hij wilde weten en zelf zien waar zijn producten terechtkwamen. Alleen dan is kwaliteit de garantie.

Afzet via de veilingklok maakte dus al snel plaats voor directe levering aan supermarkten en groothandels. Het zijn de afnemers van het eerste uur, waar Koolen Champignons nog altijd mee samenwerkt. Want dat is de basis. Samen. Door direct contact met elkaar te hebben versterk je elkaar en daarmee de producten.

Kansen en mogelijkheden

Wat willen de (eind)klanten? Willen ze alleen witte champignons, willen ze cantharellen, of portobellos? Leo luisterde en haakte in op de wensen. Maar hij bleef ook om zich heen kijken. Waar liggen kansen en vooral mogelijkheden om te innoveren, om (nog) verder te verduurzamen en om een (nog) beter product af te leveren? Al die kennis en ervaring maken van Leo een vakman pur sang. Koolen Champignons? Dat is ware ambacht.

En het is meer. Want het bedrijf is door de jaren heen flink gegroeid. Zo worden en naast de oude vertrouwde witte champignons, nog veel andere soorten paddenstoelen eigenhandig gekweekt in de inmiddels drie kwekerijen die zich verspreid over het land bevinden. En heeft Koolen Champignons eigen verpakkingslijnen die op vele verschillende wijze de producten kunnen inpakken.

Eet smakelijk

Daarnaast er is een nieuwe tak van sport ontwikkeld. Een tak waar wordt geluisterd, geproefd en gemaakt. In combinatie met andere groenten en plantaardige eiwitten worden er van de verschillende soorten champignons nieuwe producten gemaakt. Biologisch of klassiek, bevroren of vers, rauw of voorgekookt, veganistisch of vegetarisch. Over smaak valt immers niet te twisten. (vankoolen.com)

Ons team

Het team van drie is uitgebreid tot een team van ruim 100 collega’s. Die in ploegendiensten zeven dagen per week in touw zijn om versheid en kwaliteit te garanderen plus de hoogste leveringsbetrouwbaarheid die er is.

En aan het roer? Daar is plaats gemaakt voor Teun en Koen. Juist, de zonen van. Maar ook dochters/zussen Emma en Lotte hebben een rol binnen het bedrijf. Want die champignons, die zitten nu eenmaal in de genen…

Anno nu is Koolen Champignons de enige Noord-Hollandse champignonkwekerij, Planetproof, Skal, BRC, Fair produce & Global G.A.P. gecertificeerd én is de meest moderne kwekerij van Europa.

Wat een champignon zo lekker maakt?

Puur vakmanschap. En een beetje liefde.

Koolen Champignons. Dé paddenstoelenteler.

Al veertig jaar puur vakmanschap.